Fonott kalács
2018.11.11 10:24

Hozzávalók:
- 1,5 dl tej
 - 1 dkg élesztő
 - 3 dkg olvasztott margarin
 - 3 dkg porcukor
 - 25 dkg liszt
 - 1 csipet só
 - 1 tojássárgája
 - 1 csomag vaníliás cukor
 - + 5 dkg kakaópor
 - + 5 dkg mazsola (elhagyható)
 
Kenéshez: 1 tojás
Elkészítés:
- Az élesztőt a langyos , cukros tejben felfuttatjuk.
 - Összedolgozzuk a lisztet, a sót, a tojássárgát, az olvasztott margarint, a vaníliás cukrot és az élesztős keveréket. Megdagasztom.
 - A tésztát 2 egyenlő részre szedjük, az egyik feléhez hozzáadjuk a kakaóport , a másikhoz a mazsolát. Két külön edényben kb. fél óra alatt a duplájára kelesztjük a tésztákat. Ha megkeltek, mindegyik tésztából kb. 65 cm-es rudat sodrunk és összefonjuk a tésztacsíkokat.
 - Megkenjük az egész tojással a kalácsot, és újabb 30 percig kelesztjük. Ha letelt az idő, másodszor is megkenjük és 180 Celsius-fokos sütőben kb. 30 percig sütjük.