Nutellás-kakaós csíkos kalács
2019.01.07 21:09

Hozzávalók:
- 2,25 dl tej
 - 5 dkg élesztő
 - 1,5 evőkanál kristálycukor
 - 50 dkg liszt
 - 1 tojás
 - 7 dkg porcukor
 - fél mokkáskanál só
 - 7 dkg langyos margarin
 
Tészta egyik feléhez:
1,5 evőkanál kakaópor, hozzá 2 dkg olvasztott margarin
Töltelék:
- 4 dkg margarin
 - 4 evőkanál nutella
 - 5 evőkanál cukrozott kakaópor (nálam Nesquik)
 - 1 kiskanál őrölt fahéj
 
Kalács kenéséhez:
- 1 tojás
 
Elkészítés:
- Meglangyosítom a tejet, majd hozzáadom a kristálycukrot és az élesztőt, és felfuttatom, tányérral letakarva kb. 10 perc alatt.
 - Közben a liszthez hozzáadom a tojást, a porcukrot, a sót, majd az élesztős tejet, ha kész, és végül a langyos margarint.
 - Ha jól összedolgoztam, két részre osztom a tésztát.
 - Az egyik tésztafélhez hozzáadom a 1,5 evőkanál kakaóport és a 2 dkg olvasztott margarint.
 - Így kapok egy sárga és egy barna tésztát. Letakarva, meleg helyen mindkét tésztát 1 órán át kelesztem.
 - Ezután a kakaósat kb 40 x 25 cm nagyságúra kinyújtom, félreteszem.
 - Összekeverem a töltelék hozzávalóit, mégpedig: a 4 dkg margarint a 4 evőkanál nutellával kevergetve felolvasztom.
 - A nesquikbe keverem az 1 kiskanál fahéjat.
 - Ha ez is kész, a sárga tésztát is kinyújtom 40 x 25 cm-re, megkenem a nutellás-margarinnal és megszórom a fahéjas nesquikkel, majd rásimítom a kinyújtott kakaós tésztát, és az egészet feltekerem így együtt, mint egy bejglit.
 - A kalácsot vagy tepsire teszem vagy püspökkenyér formába, attól függ, mibe szeretném sütni, és megkenem a tojással, majd 25 percig pihentetem (ekkor még kelni fog).
 - Ha letelt az idő, 180 Celsius-fokos sütőben kb. 50 perc alatt készre sütöm.
 
Nekem ebből a mennyiségből egy hatalmas nagy kalácskám lett, de lehet 2 külön kalácsot is sütni belőle, ebben az esetben 4 részre kell osztani a tésztát!
Nagyon-nagyon finom!!!!!
