Szilvás gombóc recept
2018.10.03 18:47
Hozzávalók a gombóckákhoz:
- 1 kg burgonya
 - kb. 30 dkg liszt
 - 3 dkg olvasztott margarin
 - 1 kiskanál só
 
	Hozzávalók a szilvatöltelékhez:
- a szilva méretétől függ, hogy mennyi kell, elvileg fél szilva kellene egy gombócba, de nekem olyan szép nagy szilváim voltak, hogy elég volt összesen 5 db
 - 5 evőkanál kristálycukor
 - 1 kiskanál őrölt fahéj
 
	Hozzávalók a zsemlemorzsához:
- 25 dkg zsemlemorzsa
 - 2 evőkanál kristálycukor
 - 10 dkg margarin
 
	Elkészítés:
- A burgonyát héjastól főzzük meg, ha megfőtt, hámozzuk meg, és még melegen krumplinyomóval törjük össze, majd hűtsük ki, elég ha langyosra hűl.
 - Ha kihűlt, adjuk hozzá a margarint, a sót és a lisztet. A lisztből lehet hogy több is kell, ez attól függ, a krumpli mennyi lisztet vesz fel.
 - Gyúrjunk belőle tésztát, majd annyi ideig pihentessük, míg a szilvát előkészítjük.
 - A szilvákat jól mossuk meg, majd felezzük el, a méretétől függően lehet hogy a negyede is elég egy gombócba.
 - Közben keverjük össze az őrölt fahéjat az 5 evőkanál kristálycukorral.
 - A tésztát nyújtsuk ki jól belisztezett deszkán vagy szilikon nyújtólapon, majd vágjunk belőle négyzeteket, és minden négyzet közepébe tegyünk egy darabka fahéjas kristálycukorba forgatott szilvát. Fogjuk össze a négyzet széleit, majd készítsünk belőle gombóckákat.
 - Tegyünk oda egy nagy fazékban vizet .
 - Míg a víz forr, készítsük el a zsemlemorzsát: tegyük egy serpenyőbe a morzsát a margarinnal és a kristlycukorral együtt, majd folyamatos keverés mellett közepes lángon pirítsuk meg a morzsát, akkor jó, ha aranybarna a színe.
 - Ha a víz forr, dobjunk be 5-6 gombócot, és újraforrástól számítva főzzük 5-6 percig, akkor kezd jó lenni, ha feljön a víz tetejére, én ekkor még 2-3 percig bennt hagyom a biztonság kedvéért. Ha kész, szűrővel kiszedjük, hideg vízzel leöblítjük és beleforgatjuk a zsemlemorzsába.
 

