Tönkölybúza, mint SUPERFOOD
2020.02.11 08:15

- több, mint 10 ezer éves faj
 - minden esszenciális aminosavat tartalmaz, amire az emberi szervezetnek szüksége van
 - a legtöbb aminosavból 1,5-szer több van benne, mint a „sima” búzában
 - nagy a triptofán-tartalma, emiatt növeli a szervezet ellenállóképességét és segíti a szerotonin-termelést, tehát kedélyjavító hatású is
 - minden B-vitamin megtalálhat benne, kivéve a B12
 - E-vitamin-tartalma is magas
 - jelentős a kalcium-, magnézium-, foszfor-és szeléntartalma, a többi gabonáénak a 8-szorosa is lehet
 - vas-, réz-, cink-és mangántartalma is jócskán meghaladja a „sima” búzáét
 - még bőrgyulladások kezelésére is javasolják a fogyasztását
 - kedvezőbb a glikémiás indexe , mint a hagyományos gabonáknak, ezért beépíthető cukorbetegek étrendjébe is
 
Miért lett elterjedtebb a „sima” búza?
Mert a tönkölybúzának kisebb a hozama, törékeny a kalásza és a műtrágyát se viseli túl jól