Zöldséges pizza
2018.10.22 10:33
Tészta hozzávalók
- 45 dkg liszt
 - 2,5 dkg élesztő
 - 1 dl olaj
 - 1 dl tej
 - 2 dl langyos víz
 - 2 teáskanál só
 - 1 teáskanál cukor
 
Feltét hozzávalók
- 30 dkg cukkini
 - 6 db paradicsom
 - 5 db paprika
 - 3 fej vöröshagyma
 - 4 evőkanál olaj
 - 150 g sűrített paradicsom
 - 40 dkg trappista sajt
 
Elkészítés
- Először elkészítjük a pizza tésztáját. Ehhez az élesztőt felfuttatjuk a tejben a cukorral együtt. (Én úgy futtatom fel az élesztőt, hogy egy bögrében felmelegítem a tejet a cukorral, de nem forróra, inkább langyosra, majd hozzáadom az élesztőt (lehet instanttal is készíteni), elkeverem, majd egy kistányérral letakarva hagyom felfutni, ez olyan 10-15 perc általában).
 - Amíg az élesztő felfut, addig egy tálban összekeverjük az összes többi hozzávalót, az élesztőt a végén tesszük bele. Összedolgozzuk, kicsit dagasztjuk, de nem kell annyira, mint például egy kalácsot, majd letakarjuk egy konyharuhával, és meleg helyen kelesztjük kb. fél óráig. ( Ha nincs sok időm, akkor a kelesztést elhagyhatjuk, pizzánál nem olyan fontos).
 - Ha kész, kiolajozott tepsibe nyomkodjuk. (Én 26 cm átmérőjű piteformában sütöm, így 2 pizza lesz ebből a mennyiségből.)
 - Míg a tészta kel, addig elkészíthetjük a feltétet: nagyobb darabokra vágjuk a hagymát, a cukkinit , 4 paradicsomot és 3 paprikát, majd ezeket kevés kókuszolajon/napraforgó olajon pirítjuk, míg jól át nem sülnek. A maradék zöldséget is darabokra vágjuk.
 - Ha kész a feltét, akkor a tésztát megkenjük a sűrített paradicsommal ízlés szerint, ráhalmozzuk a sült zöldségeket, majd a meg nem pirítottakat is. Ha ezzel végeztünk, gazdagon megszórjuk reszelt sajttal, és megsütjük, 180°C-on.